ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ «ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕ»


Η Ελληνική Τράπεζα, ενώνει τις δυνάμεις της με το Υπουργείο Παιδείας χτίζοντας την Εθνική Στρατηγική ενάντια στο πολύ ανησυχητικό φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.


Οι στόχοι της εκστρατείας #Xamogelase είναι οι εξής:

- Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η αποτελεσματική λειτουργία ενός εθνικού συστήματος πρόληψης και αντιμετώπισης του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία.

- Η επιμόρφωση και εκπαίδευση των μαθητών, των γονέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας για το φαινόμενο.

- Η επιστημονική υποστήριξη και καθοδήγηση με την βοήθεια παιδοψυχολόγων και ειδικών σε θέματα διαχείρισης του φαινομένου.

- Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου όσον αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία.

 
19/06/2017

Μαθητές γέμισαν τη Σχολή Τυφλών και τραγούδησαν με τον Αντώνη Ρέμο

  Μια βραδιά γεμάτη αισιόδοξα μηνύματα, συγκίνηση και τραγούδι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν 1.200 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Κύπρο στα πλαίσια της […]
10/05/2017

Η οικογένεια της Ελληνικής Τράπεζας στέκεται απέναντι στο ανησυχητικό φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού

Η Ελληνική Τράπεζα ενώνει δυνάμεις με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στον αγώνα κατά του σχολικού εκφοβισμού και ξεκινάει την μεγάλη εκστρατεία «ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕ». Συμβάλλοντας στην Εθνική […]

Ο εκφοβισμός και η βία στα σχολεία, το γνωστό σε όλους ως «bullying», δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο.


Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση, λαμβάνοντας πολύπλευρες διαστάσεις, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά, ένα στα δύο παιδιά αναφέρει ότι κάποια στιγμή στη ζωή του έπεσε θύμα εκφοβισμού. Τα αγόρια συμμετέχουν πιο συχνά στη σωματική βία, σε αντίθεση με τα κορίτσια που συμμετέχουν κυρίως στη λεκτική και ψυχολογική βία. Οι συνέπειες; Πολλές φορές τραγικές. Κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ψυχοσωματικές δυσλειτουργίες, μαθησιακές δυσκολίες, βίαια ξεσπάσματα και τάσεις αυτοκτονίας είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα σε παιδιά που επαναλαμβανόμενα πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού. Οι πληγές φυσικά μένουν για πάντα χαραγμένες στην ψυχή τους, ακόμα και μετά την ενηλικίωση.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ


Ο αγώνας ενάντια σε αυτό το φαινόμενο αφορά όλους μας. Ξεκινάει από όλους μας.

Δεν έχει να κάνει απλά με την αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά και με την πρόληψη, με την σφαιρική και ορθή ενημέρωση των γονιών και των δασκάλων, την ικανότητα αναγνώρισης του προβλήματος και φυσικά την επιμόρφωση των παιδιών. Όλοι μαζί, γονείς, δάσκαλοι και καθηγητές, Υπουργείο Παιδείας και κοινωνικοί φορείς μπορούμε και οφείλουμε να πολεμήσουμε αυτό το απόστημα, εντός και εκτός του σχολικού συστήματος, που μολύνει παιδικές ψυχές. Η ενεργός συμμετοχή και η συνεργασία όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων στο φαινόμενο της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αποτελεί πλέον αναγκαιότητα.

ΤΟ BULLYING ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ


To bullying (εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνεται σκόπιμα, επαναλαμβανόμενα και απρόκλητα με στόχο την επιβολή και / ή την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων.

Μπορεί να είναι άμεση (φυσική επίθεση/ λεκτική κακοποίηση) ή έμμεση (κοινωνικός αποκλεισμός / διάδοση φημών). Επίσης, υπάρχει και ο διαδικτυακός σχολικός εκφοβισμός (Cyber Bulling) που περιλαμβάνει απειλές, σεξουαλική παρενόχληση, υποτιμητικά σχόλια ή και δημοσιοποίησης των προσωπικών δεδομένων συνήθως φωτογραφιών (photobullying) των θυμάτων στο διαδίκτυο. Στη συμπεριφορά του bullying υπάρχει μια διαφορά ισχύος ανάμεσα σ’ αυτούς που την ασκούν και σ’ αυτούς που την υφίστανται. Δεν πρόκειται για μια διαμάχη που χρειάζεται επίλυση.